Boende i Hammerdal.
Boende i Hammerdal. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Sjukvård

Starka känslor i Hammerdal när hälsocentralen lägger ner

Boende i Hammerdal: Det är riktigt åt skogen
2:52 min

Hälsocentralen i Hammerdal läggs ner i slutet av januari nästa år. Det är något som flera boende i Hammerdal reagerar starkt på.

Nya närvården meddelade under torsdagseftermiddagen att man lägger ner sin hälsocentral i Hammerdal i slutet av januari nästa år. Alla läkare har slutat på kort tid och verksamhetschef Lars Boberg menar att det är svårt att rekrytera nya läkare. De hänvisar i stället patienterna till sina hälsocentraler i Strömsund och Hoting.

I Hammerdal är flera upprörda över att hälsocentralen nu ska försvinna.

 – Jag tycker det är väldigt tråkigt och det blir jobbigt för både gamla och unga, men mest för äldre människor som ska ta sig till Strömsund. Det är inte så enkelt alla gånger. Det blir ett jäkla problem för Hammerdal, säger Gunnel Söderman. 

Flera uppger också att de är oroliga att apoteket och tandvården ska försvinna på grund av det här. Tandvården ligger i samma lokaler som hälsocentralen. 

Jag tycker det är riktigt åt skogen. Då har vi bundit oss dit och hoppas de ska vara kvar också bara stänger de ner och skiter i allihopa. Riktigt dåligt.

Det är flera som poängterar att det främst blir problem för de äldre när hälsocentralen stänger ner.

– Jag vet inte vad man ska göra. Man måste ju be om hjälp och ha folk som ska skjutsa en. Det är olyckligt och framför allt för de äldre, som varken klarar bilkörning eller körkort, säger Rolf Berglin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".