Hästen samlar människor och är en helande individ menar Elisabeth Johansson, biträdande travbanechef och sportansvarig på Bollnästravet.
Hästen samlar människor och är en helande individ menar Elisabeth Johansson, biträdande travbanechef och sportansvarig på Bollnästravet. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Trav

Arbete för ökad mångfald inom travsporten

Elisabeth Johansson: Vi är inte så inbjudande som vi tror
1:28 min

Svensk Travsport satsar på att bli attraktiv för alla genom workshops i bland annat Östersund. År 2020 ska målen nås.

Under hösten startar ett arbete för att öka mångfalden och jämställdheten med workshops på tre platser i landet, Bollnäs, Åmål, och Östersund. Elisabeth Johansson är biträdande travbanechef och sportansvarig på Bollnästravet.

– Vi är inte så inbjudande som vi tror. Vi kan bli mycket, mycket bättre.

Hur kan du bidra för att det ska bli bättre?

– Jag måste ta till mig det här. Vara öppen och lyhörd. Jobba utifrån vår uppförandekod och visioner.

Historiskt sett har travsporten dominerats av män. Men nu vill Svensk travsport visa att alla är välkomna oavsett etnicitet, kön, funktionsvariation eller sexuell läggning. Målet är att bli världens bästa travsport där alla kan vara med utifrån sina möjligheter.

– Hästen är ju helt otrolig att samla människor runt omkring. Hästen är ju en helande individ, säger Elisabeth Johansson. 

Arbetet med mångfald omfattar alla aktiva inom travsporten. Från kuskar, ryttare, tränare, hästägare, personal till förtroendevalda.  Under höstens workshops ska travsporten enas om mätbara mål som ska nås 2020.

– Jag tror att det kommer att märkas att vi blir mer öppna och inkluderande för andra människor. Så växer ju också travsporten sig  starkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".