Karlavagnen. Fredrik Virtanen. P4 Sveriges Radio. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Fredrik Virtanen. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Debatt

Fredrik Virtanen: Lämna inte Sverige, snälla jämtar!

Hör hela intervjun med Fredrik Virtanen
6:18 min

"Spela rock, Jämtland, bli inte Katalonien" är rubriken på nöjeskrönikan där det dras paralleller mellan Katalonien och Republiken Jämtland.

Krönikan publicerades i Aftonbladet på söndagen. Det är skribenten Fredrik Virtanen som i texten drar paralleller mellan oroligheterna kring den pågående självständighetsdebatten i Katalonien och den bild som förmedlas av Republiken Jämtland under festivalen Storsjöyran, bland annat i samband med presidenttalet.

Män i grupp som skanderar och viftar med flaggor, jag får lite ångest av sånt

Han skriver bland annat om talet att det är "Ploj, förstås, bara på kul, förstås, jag fattar det. Men. Det fanns alltid en kärna av obehaglig och märgstänkt nationalism".

– Man ska väl ta en nöjeskrönika på ungefär lika stort allvar som Ewert Ljusberg tar Republiken Jämtland på allvar, säger Fredrik Virtanen till P4 Jämtland, men han är samtidigt lite oroad över hur en sorts nationalism skanderas ut utan att riktigt ifrågasättas.

– Sånt här kan eskalera fort, så ha gärna de här lustiga talen, fortsätt med Storsjöyran men låt det inte gå längre.

Någon som inte håller med om analysen är Patrik Oksanen, ledarskribent på Östersundsposten, han anser att Virtanen helt missat poängen med Ewert Ljusbergs tal.

– Om Fredrik Virtanen inte vill att vi ska ta honom på allvar så kanske han ska hålla sig till nöjessidan, säger Patrik Oksanen till P4 Jämtland.

Det som händer på Stortorget handlar om kärlek och inkluderande

Han tycker inte heller att presidenttalet under storsjöyran eller dess åskådare är något att vara rädd för.

– Om Virtanen på riktigt var orolig då skulle han kunna lägga sin tid på att lägga ner allsvenskan i fotboll, där har vi hat och exkluderande, det som händer på Stortorget handlar om kärlek och inkluderande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".