Man står och lyfter upp två barn i förskoleålder
1 av 2
Joakim Ekeroth har två barn i förskolan i Såå. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Kvinna står i kontorsmiljö framför ett fönster
2 av 2
Lottie Corrias Näslund, barn- och utbildningschef i Åre kommun. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Barn

Föräldrar vill ha kvar de mindre förskolorna i Åre kommun

"Alla passar inte in i stordriften"
1:28 min

Förskolorna i Åre genomgår nu en stor förändring då det planeras 18 nya förskoleavdelningar, men vissa föräldrar tycker fortfarande att framtiden känns oviss.

Förskolorna i Åre genomgår nu en stor förändring då det planeras 18 nya förskoleavdelningar. Till exempel ska de sju skolorna som finns i Åre och Duved minskas i antal. När och vilka som ska stängas är inte klart. Däremot finns redan ett förslag om att stänga förskolan i Såå och i Undersåker byggs det för fullt.

– Vi får ju förklaringen att det byggs en fin, stor förskola i Undersåker men man vill att det ska kännas som ett 100 procentigt alternativ och det gör det inte just nu, säger Joakim Ekeroth, pappa till två barn som går på förskolan i Såå.

Antalet barn i Åre kommuns förskolor har ökat under flera år och ser ut att fortsätta så. I dag finns 523 barn inskrivna och behoven för att bygga nytt och utöka är enligt politikerna stort. I förändringen kommer en del förskolor att stängas för att i stället slås samman i större enheter.

– Vårt mål idag är att bemöta det behov som finns, vi har ett politiskt beslut att förskolorna ska ha minst fyra avdelningar, det kommer ge oss kvalitetsökningar, säger Lottie Corrias Näslund, barn- och utbildningschef i Åre kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".