Landsbygd Krokom
Foto: Sylvia Dahlén/Sveriges Radio
Landsbygdsdebatt

Krönikör: Det är storstäderna som slukar resurser och energi

Katarina Östholm: En hållbar stad är beroende av en hållbar landsbygd
3:24 min

Katarina Östholm reagerade när hon läste en debattartikel i DN om att människor som bor på landsbygden inte kan kräva samma service som de som bor i staden, hon bestämde sig för att svara.

Krönikören Katarina Östholm menar att det finns mycket att vinna på att bo på landsbygden, där man kan välja tid före pengar, tystnad istället för buller, utrymme istället för trängsel och så vidare. Hon skrev en krönika om just hur landsbygden ska leva, där hon poängterar att det är den urbana livsstilen i storstäderna som vi inte har råd att underhålla.

– Det satsas ofantliga pengar på städerna, men de här pengarna skulle lätt kunna omfördelas, så att man satsar på landsbygden också, säger Katarina Östholm, krönikör för Mittmedia.

Krönikan var ett svar på en ledare i Dagens nyheter från i somras som menar att hela Sverige inte kan leva, och att det är storstäderna fokus borde ligga på i stället för landsbygden. Att en avgörande politisk fråga är vilken kommunal och statlig service alla i framtiden ska ha rätt att kräva, oavsett var man bor.

– Ledaren i DN var egentligen en krigsförklaring mot landsbygden, men det omvända perspektivet hör man väldigt sällan så det kan väl vara något att drämma till med tänkte jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".