Thomas Wassberg
Foto: Anders Wiklund/ TT
Längdskidor

Wassberg hissar och dissar nyheter inom längdsporten

Thomas Wassberg: Kan bli fiasko
1:46 min

Internationella skidförbundet (Fis) överväger att förändra längdsporten.
Nu tycker skidlegenden Thomas Wassberg till: "Längdsporten har utvecklats för mycket".

Skiathlon, när åkarna byter skidor mitt i tävlingen, kan komma att slopas helt. Klassisk sprint likaså, och istället enbart satsa på sprint i fristil med "element av skicross".

De här förslagen diskuterades nyligen vid internationella skidförbundets höstmöte i Zürich. En av punkterna var vilka grenar som ska finnas med på mästerskapsprogrammet i framtiden, rapporterar NRK.

– Att det bara blir skate på sprinttävlingar har det snackats om i flera år, det är inte lätt att få till en bra klassisk sprintbana. Men jag tycker att det är lite synd, för har man en bra bana så funkar klassiskt sprint, säger skidlegenden Thomas Wassberg från Åsarna.

Vad tycker du förslaget att plocka in "element av skicross"?

– Det kan både bli bu och bä, det kan bli fiasko och det kan bli intressant. Det beror på hur det utvecklas. Jag tycker att det är helt riktigt att det är tekniska svårigheter i en bana, men sedan är frågan hur långt man driver det där. Driver man det väldigt långt kommer man ju nästan in på en annan gren.

Är risken att det kan bli för mycket cirkus av det hela? 

– Cirkusen i det hela är ju att det har ändrats för mycket i skidsporten, om du går 20-30 år bakåt. Det har ändrats alldeles för mycket. Om du tittar på en traditionell sport som fotboll till exempel, där ändras det nästan ingenting.

Wassberg ställer sig däremot positiv till förslaget att plocka bort skiathlon.

– Det är nog bara bra att skiathlonen försvinner. Det är en jobbig tävling. Det funkar för eliten, men det dras ju ner i de mindre klasserna och då är det väldigt jobbigt för ledare och andra. Och nu åker de ju ofta klassiskt med för dåliga skidskor, det blir liksom en utrustningsfråga att få tag på rätt grejer, säger Thomas Wassberg.


Förslagen från Internationella skidförbundet ser ut såhär, enligt NRK:

* Stryka skiathlon helt för både damer och herrar.
* Stryka klassisk sprint helt.

Och i stället:

* Införa en jaktstart på 30 kilometer (herrar) och 15 kilometer (damer) där startordningen bygger på resultaten från de individuella loppen på 15 respektive 10 kilometer.

* Införa en lagsprint med en utövare av vardera kön i laget.

* Bestämma att alla sprintlopp avgörs i fristil - gärna med inlagda element av skicross, som till exempel hopp.

– Det är absolut sannolikt att det blir ändringar, säger Vegard Ulvang, ordförande i Fis längdåkningskommitté till norska NRK.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".