Vice chefsåklagare Eva Lena Rimér
Åklagare Eva Lena Rimér är kritisk till att polisens utredning låg på hög hos polisen i närmare ett år. Foto: Marcus Frånberg/ Sveriges Radio
Samhälle

Polisutredning om äktenskapstvång blev liggande i ett år

Socialtjänsten: Det är beklagligt
2:50 min

Polisanmälan om misstänkt äktenskapstvång gjordes i maj 2016. Men anmälan blev liggandes i närmare ett år innan polisen tog tag i ärendet.

I dag startar rättegången om misstänkt äktenskapstvång där en minderårig flicka, som är under 18 år, enligt åklagaren tvingades gifta sig med en 25-årig man.

Anmälan gjordes i maj 2016. Nu nästan ett och ett halvt år senare är det rättegång.
Socialtjänsten i Åre, som gjorde anmälan, och deras chef för individ- och familjeomsorgen, Eva Prediger, är kritisk till att polisutredningen tagit lång tid.

– Jag tycker alltid att det är beklagligt när det handlar om unga personer och det drar ut på tiden, säger hon.

Eva Prediger säger att långsamma polisutredningar kan försvåra socialtjänstens arbete.

– Det kan hända att polisen vill prata med de som är förövare i ett ärende och då vill de inte att vi ska ha sagt för mycket. Då är det viktigt att det går fort så att folk inte behöver sväva i okunskap om vad det handlar om, säger hon.
Tre personer är åtalade för äktenskapstvång. Det handlar om flickans bror och hans fru samt systern till mannen hon skulle gifta sig med. Mannen som hon skulle gifta sig med bor inte i Sverige utan i ett annat Europeiskt land.

En äktenskapsliknande ceremoni ska ha skett under våren 2016. Så fort socialtjänsten fick reda på det omhändertog de den minderåriga flickan, placerade henne på ett skyddat boende och lämnade in en polisanmälan. Åklagaren Eva Lena Rimér berättar att åklagarkammaren gav direktiv till polisen om vilka utredningsåtgärder som skulle genomföras. Men det hände ingenting. Påminnelser skickades både till de utredande poliserna samt till polischefer.

Eva Lena Rimér säger att det är viktigt att utredningar där barn är brottsoffer går snabbt.

– Absolut. Särskilt i de fallen där det är mindre barn – de glömmer på ett annat sätt och kanske inte kan hålla isär saker och ting, säger hon. 

P4 Jämtland har försökt att få en kommentar från polisen. Handläggaren som utrett ärendet har varit borta. Sten Sundin, chef för utredningssektionen i Östersund, säger att han inte har möjlighet att vara med på en bandad intervju. Men han har vid tidigare samtal med P4 Jämtland berättat att de saknar resurser och har ont om personal på utredningsenheten.

 Eva Lena Rimér är kritisk till att polisen tagit så lång tid på sig.

– Det är inte bra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".