Skidtunneln i Gällö, traktor kör snö
1 av 2
Striden om slutnotan för skidtunnelbygget går vidare. Det är huvudentreprenören Lotus Bygg och Maskin AB som nu hävdar, via sin advokat, att det finns obetalda fakturor på 30 miljoner kronor. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Krav brev skidtunnel Gällö Lotus Bräcke kommun
2 av 2
I ett brev till kommunen skriver man bland annat det är konsekvenser av den förlängda entreprenadtiden och de rubbade förutsättningarna som gör att bolaget nu kräver ersättning på nästan 30 miljoner kronor från Bräcke kommun. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Bräcke kommun

Nya miljonkrav på skidtunneln i Gällö

Fredrik Vestberg rapporterar
1:16 min

Entreprenören för skidtunnelbygget i Gällö kräver nu Bräcke kommun på totalt 63 miljoner kronor. Bolaget har fått hälften, men vill nu ha 30 miljoner till.

Striden om slutnotan för skidtunnelbygget går vidare. Det är huvudentreprenören Lotus bygg och maskin AB som nu hävdar, via sin advokat, att det finns obetalda fakturor på 30 miljoner kronor.

I ett brev till kommunen skriver man bland annat det är konsekvenser av den förlängda entreprenadtiden och de rubbade förutsättningarna som gör att bolaget nu kräver ersättning från Bräcke kommun. 

Skulle kommunen gå med på att betala dem så landar kostnaden för skidtunneln på över 63 miljoner, vilket är dubbelt som mycket som budgeterat.

P4 Jämtland har pratat med en representant på bolaget, som inte vill uttala sig, men förklarar den nya summan med att man nu hunnit summera vad totalkostnaden landar på.

Bräcke kommun har ännu inte svarat på bolagets krav och i ett mejl till P4 Jämtland skriver kommunchef Bengt Flykt:

"Ett enigt näringslivsutskott har bestridit ett antal fakturor vi anser vara felaktiga och vi har ett viteskrav för förseningen i enlighet med kontraktet. I sak har därmed inget hänt sedan sist du frågade. Alla kommunikation sker i dagsläget mellan advokatbyråerna."

Kommunen har har å sin sida sedan tidigare även krävt ett förseningsvite på 17 miljoner kronor från Lotus bygg och maskin eftersom man anser att bygget inte blev klart i tid.

P4 Jämtland har även talat med kommunalrådet Sven-Åke Draxten (S), som även han hänvisar till att det för närvarande är en process som hanteras av parternas anlitade advokater. Gällande nya uppgifter om ökade kostnader menar han att det är upp till Lotus bygg och maskin att förklara vad som ligger bakom dem.

Relaterat

Mer om Skidtunnel Gällö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".