Wargentins gymnasium i Östersund.
Skolinspektionen kommer att göra en riktad inspektion kring kränkningar på Jämtlands gymnasium Wargentin. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Skola

Skolinspektionen granskar kränkningar på Wargentin

Skolinspektionen kommer under hösten att inspektera hur Jämtlands gymnasium Wargentin arbetar med att förebygga kränkningar.

Skolinspektionen har tagit beslut om att genomföra en riktad inspektion på Jämtlands gymnasium Wargentin.

Detta efter SVT:s granskning av skolans gymnasieföreningar. 

– Vi har beslutat att göra det och skälet är de signaler om kränkningar som framkommit i media tillsammans med enskilda personer som har kontaktat oss, säger Joakim Blomberg, enhetschef för regelbunden tillsyn vid Skolinspektionen i Umeå. 

Inspektionen planeras till i början av november och Joakim Blomberg påpekar att de inte kommer att titta på vad som händer inom gymnasieföreningarna i sig. 

Det här inspektion handlar om hur skolan arbetar med att förebygga och motverka kränkningar generellt. 

– Skolan har ett ansvar att motverka kränkningar i det dagliga arbetet, det spelar ingen roll om det är gymnasieföreningar eller nätmobbing. Det måste de jobba med genom olika insatser. 

Under inspektionen kommer de bland annat att prata med elever, elevhälsan och skolledningen. Normalt tittar Skolinspektionen på skolans arbete från ett bredare perspektiv utifrån skollagen. 

– Nu är det riktat helt mot hur skolan förebygger kränkningar, hur de har jobbat tidigare och vad de gör för att det inte händer igen, säger Joakim Blomberg.

Det var SVT nyheter Jämtland som först rapporterade om detta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".