Frida Molander, åklagare vid Östersunds Tingsrätt.
Frida Molander, åklagare vid Östersunds Tingsrätt. Foto: Marcus Frånberg
Brott

Åklagaren: Flickan var utsatt för påtryckningar

Försvaret: Tunn bevisning
3:56 min

Tre personer stod på onsdagen anklagade vid Östersunds Tingsrätt misstänkt för äktenskapstvång mot en 15-årig flicka.

Det är ovanligt att sådana här fall kommer till domstol och tidigare har det bara blivit två fällande domar i Sverige. 

Enligt åklagaren ska flickan ha förmåtts att mot sin vilja ingå någon form av åktenskap med en man hon inte kände. Det hela ska ha skett i Jämtlands län under våren 2016.

Det finns inget i åtalet som visar på hot eller våld mot flickan, men hennes låga ålder och utsatta situation i ett nytt land ska ha gjort henne sårbar för starka påtryckningar.

– Det är viktigt att hennes egen berättelse kommer fram och jag menar att det är ett tvångsäktenskap. Man har utnyttjat hennes utsatta situation genom olika grader av påtryckningar, säger åklagare Frida Molander till P4 Jämtland.

Bevisläget handlar mycket om berättelser från tiden kring tvångsgiftet 2016 och hur de inblandade agerade, vad de sa och vilka kontakter de ska ha tagit i samband med det arrangerade bröllopet.

– De uppgifter som kommit fram vid tidigare förhör av polisen skiljer sig en del mot vad vi hör i dag. Sammantaget är åklagarens bevisning rätt tunn, säger Rolf Lohse, advokat till en av de åtalade.

Den här typen av brott anses som allvarliga och kan ge upp till fyra års fängelse. Nästa rättegångsdag är på måndag 16 oktober. Tid för dom är ännu inte satt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".