kvinna med långt hår ooch glasögon, Ida Ingemarsdotter längdskidåkare Åsarna IK samt svenska skidlandslaget
Ida Ingemarsdotter tycker till om ändrade längdtävlingar. Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio
Längdskidor

Ida Ingemarsdotter vill behålla klassiska sprinten

Ida Ingemarsdotter: Sprinten har redan förändrats
5:26 min

När internationella skidförbundet (Fis) överväger att förändra längdsporten kan både skiathlon och den klassiska sprinten slopas helt. Sprintåkaren Ida Ingemarsdotter är beredd på en förändring - men inte denna säsong.

Ida Ingemarsdotter åkte sin första sprinttävling för 17 år sedan, på USM och har även tävlat i skicross som ungdom, så själva förslaget är ingen nymodighet. Men det kommer att krävas en hel del för att genomföra det, tror Ida.

Ida försvarar den klassiska sprinten.

– Jag tycker att klassisk sprint är väldigt roligt. Det har på den sista tiden blivit stakfria zoner och tävlingar har ju redan förändrats, men det är klart att idrotten utvecklas och det gäller att tänka igenom så de förändringar som blir är väl genomtänkta och får ett bra utfall, anser Ida.

32-åriga längdåkaren Ida är väldigt förtjust i sprinttävlingar på alla sätt. Det blir fart och fläkt, man mot man och många människor på ett trångt område. Det har en tjusning som många tycker är fantastiskt kul att titta på, förklarar Ida.

Det blev ett brons i teamsprinten och guld i stafetten vid OS i Sochi 2014 för Ida som ser fram emot OS i Pyeongchang i Sydkorea om fyra månader. Men Ida tror inte det blir några förändringar redan denna säsong.

– Utvecklingen går framåt. Det gäller att ha med sig historien och grunderna i vår idrott för framtiden, samtidigt som man inte ska vara rädd för att se framåt.

Har utformat en sprinttävling.

Redan nu är Ida med och arrangerar en 100-meterstävling i samband med Fjälltoppsloppet i Bruksvallarna. Då får juniorer möta senior på lika villkor och köra en knockout- sprint.

 Onekligen så vill Ida bevara de kortare längdtävlingarna.
– Jag är en gammal skidåkare som förutom sprinttävlingarna tycker om 10 och15 kilometer individuell start.


Det finns en väldig tjusning med dessa lopp. Ut och köra skiten ur sig själv. Det är jag och klockan och bara jag som ska göra jobbet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".