STOCKHOLM 20160315  2016 års lagbok, Sveriges Rikes Lag i tingsrättens lokaler   Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060
1 av 2
En man har nu dömts för grovt förtal av Strömsunds kommunalråd. Foto: Henrik Montgomery/TT
Fd polischefen i Strömsund, numera kommunalrådet Göran Bersgtröm
2 av 2
Strömsunds kommunalråd Göran Bergström under en paus i tingsrätten där en man i 70-årsåldern åtalades för grovt förtal av Bergström. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Brott

Man dömd för grovt förtal mot Strömsunds kommunalråd

Mannen som satte upp kränkande anslag om kommunalrådet i Strömsunds kommun har nu dömts för grovt förtal och förtal.

Den man i 70-årsåldern som har åtalats misstänkt för grovt förtal av Strömsunds kommunalråd, Göran Bergström, har nu dömts.

Mannen ska enligt åtalet trakasserat Göran Bergström under flera års tid, bland annat genom att sätta upp kränkande anslag i Strömsund samt genom skriverier till kommunledningen och Göran Bergströms förre arbetsgivare, Polismyndigheten.

Åklagaren betraktade gärningarna som ett enda brott, men överlämnade samtidigt frågan till tingsrättens prövning.

Tingrätten ansåg att det var fråga om tre olika förtalsbrott, varav skrivelserna till polisen skulle bedömas för sig, skrivelserna till kommunen för sig och anslagen för sig.

Av dessa anser tingsrätten att uppgifterna till polisen inte har varit ägnade att medföra allvarlig skada för Göran Bergström, och att ett eventuellt brott är preskriberat eftersom de skickades 2014. 

De tre anslagen däremot har enligt tingsrätten varit placerade på sådant sätt att det funnits en avsevärd risk för spridning, inte bara inom Strömsund utan även till kringliggande orter.

Eftersom Göran Bergström genom sitt yrke och sitt politiska uppdrag är en välkänd person i kommunen, anser tingsrätten att uppgifterna har varit ägnade att medföra allvarlig skada. Brottet rubricerades därför som grovt förtal.

Skrivelserna till kommunen anser tingsrätten inte har varit ägnade att medföra allvarlig skada för Göran Bergström. De rubriceras därför som förtal av normalgraden. 

Men enligt den åtalade mannen var det Göran Bergström som hade ofredat honom genom att förfölja honom. Han menar också att han själv inte hade skrivit anslagen även om han hade satt upp dem. 

Tingsrätten anser dock att det är klarlagt att den åtalade mannen har skrivit dem med tanke på innehåll och layouten på samtliga anslag.

Åklagaren yrkade på villkorlig dom och dagsböter, men tingsrätten bestämde påföljden till 6.000 kronor i dagsböter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".