Operationspersonal Östersunds sjukhus GENREBILD
Trots att man i år har infört hyrstopp i delar av primärvården så har man hittills i år betalt över 100 miljoner kronor till 68 olika bemanningsbolag. Foto: Björn Djurberg/Sveriges Radio
Hyrläkare

Hyrpersonal utan ramavtal – onödigt dyrt för Region JH

Regionen: Priserna i ramavtalet var lägre
2:36 min

Hyrpersonal för över 100 miljoner kronor har köpts in till Region Jämtland Härjedalen i år. Direktupphandling, utan ramavtal, har gjort att det blivit dyrare.

– Om man jämför med ramavtalet så låg de priserna lägre ja. Jämfört med direktupphandlingspriserna i snitt ja, säger Margaretha Östh vid upphandlingsenheten på Region Jämtland Härjedalen.

Fram till årsskiftet hade regionen ett ramavtal för hyrläkare och sjuksköterskor. Efter att det löpte ut har man istället direktupphandlat all inhyrd personal i år. Man håller på med en ny upphandling, men den har dragit ut på tiden.

– Det är ju fyra landsting som ska samsas och komma överens. Det har blivit lite fördröjt på grund av det.

Landstinget i Västerbotten har tagit på sig att även göra upphandlingen åt sjukvården i Norrbotten, Västernorrland, Jämtland och Härjedalen. 

Därmed är det inte bara Region Jämtland Härjedalen som stått utan ramavtal för hyrläkare och sjuksköterskor i år. Det gäller för samtliga fyra landsting och regioner i norr, även om vissa tecknat lokala avtal. Förhoppningen var att upphandlingen skulle vara färdig i juni, men nu har det blivit ännu mer försenat för att fem bemmaningsföretag överklagat upphandlingen.

– Det brukar ta alltifrån ett par veckor till tre-fyra månader.

Borde man inte börjat upphandlingen tidigare? För att det blir överklagat är ju väldigt vanligt?

– Det tror jag inte för när du redan har ett avtal som är ingånget så kan du inte börja för tidigt och få ett avtal klart. Det tar den här tiden. 

Siffror som P4 Jämtland tagit del av visar att kostnaderna för hyrpersonal i Region Jämtland Härjedalen har nära tredubblats de senaste fem åren. Slutnotan landade på rekordhöga 170 miljoner kronor förra året. Trots att man i år har infört hyrstopp i delar av primärvården så har man betalt 100 miljoner kronor till 68 olika bemanningsbolag.

Som SVT Nyheter rapporterade om för några veckor sedan så direktupphandlades 50 procent av läkarna i Region Jämtland Härjedalen även förra året, trots att man då hade ett ramavtal.

SVT Nyheter kunde även visa att flera bolag lovar låga priser i upphandlingar men skickar inte läkare utan hyr istället ut till högre priser genom dotterbolag i direktupphandlingar.

Något som Margaretha Östh varit med om flera gånger och hon tycker att det är en stökig bransch.

– Den är stökig. Det är så att de som var inom ramavtal, kanske hälften, hade eller har dotterbolag där de då tar ut högre priser.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".