Järnvägsräls
Norska regeringen avsätter inga pengar till att elektrifiera meråkerbanan mellan Storlien och Trondheim. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Infrastruktur

Ingen elektrifiering av Meråkerbanan

Regionsråd: Det här är inte något roligt besked
0:41 min

Det blir ingen elekrifiering av Meråkerbanan mellan Storlien och Trondheim. Den norska regeringen avsätter inga pengar i budgeten. Det rapporter NRK.

Den norska infrastrukturministern, Ketil Solvik-Olsen från Fremskrittspartiet säger till NRK att ökade kostnader på omkring 20 procent gör att regeringen vill gå igenom projektet på nytt.

– Den sista rundan med kvalitetssäkring av elektrifieringen av Trönder- och Meråkerbanan har visat på en betydande kostnadsökning på runt 600 miljoner kronor. Vi måste arbeta för att hitta lösningar som gör att pengarna räcker längre. Därför kan vi inte börja bygga 2018 som vi hade vela, säger han.

Senast i mars beslutade det norska borgerliga blocket i Stortinget att lägga 3,6 miljarder norska kronor på elektrifiering och upprustning. Satsningen är nu struken i budgeten.

Frågan om en elektrifiering av Meråkerbanan har drivits även av region Jämtland Härjedalen.

– Det här är inte alls något roligt besked. Den här frågan har varit uppe länge och vi har ställt vårt hopp till att Norge ska ta tag i den här bansträckningen. Nu finns det inte med i deras stadsbudget. Det känns inte bra, säger regionsråd Christer Siwertsson (M).

Enligt NRK är det ökade kostnader på omkring 20 procent som gör att norska regeringen vill gå igenom projektet på nytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".