Björn Jonsson i sin ladugård i Västerövsjö.
1 av 2
Björn Jonsson är lammproducent i Västerövsjö i Jämtland. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Ett får.
2 av 2
Ett av Björn Jonssons får. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Lantbruk

Regler om råttgift ger lantbrukare problem

Lantbrukare: Det är 3-4 dagar utan råttgift helt plötsligt
1:20 min

Sedan några år tillbaka är det inte längre tillåtet för privatpersoner att köpa råttgift. Det är något som försvårar för lantbrukare.

Det var i slutet på sommaren som problemen med möss började märkas på Björn Jonssons gård i Västerövsjö. Då hade de inte haft något råttgift utlagt på hela sommaren.

– Vi har haft problem med skadedjur förut men då har vi kunnat skött det själv i och med att man har kunnat köpa råttgift. Då har vi hållit efter det på ett annat vis än det blev nu då, säger han.

Regeländringen innebär nu att Björn Jonsson måste vänta på att företaget som han har avtal med kommer ut och fyller på råttgift i betesstationerna.

– Inget ont om det bolag som har hand om det, men alltså vi kan ju fylla på själva när vi ser att det blir tomt. Det blir 3-4 dagar utan råttgift här plötsligt nu, säger han.

Anledningen till att EU-reglerna ändrades i augusti 2014 var för att minska riskerna att råttgift hamnar på fel ställen och vara en hälsofara för människor och djur. Men Björn Jonsson har hanterat råttgift i flera år utan problem.

– Jag kan inte inse varför man inte kan få fortsätta på samma vis för. Det är betydligt bättre för oss, vi håller ju mössen kortare. Rätt vad det är så kanske de börjar ge sig på en elkabel om det blir tillräckligt mycket. Då kan det ju förorsaka en brand, säger Björn Jonsson.

Såhär ser reglerna ut för råttgift

Det finns tre behörighetsklasser som anger vem som har rätt att använda ett bekämpningsmedel. Kemikalieinspektionen beslutar vid godkännandet av ett medel vilken klass det ska tillhöra.

Klass 1: Endast yrkesmässig användning och krävs tillstånd från Folkhälsomyndigheten. Kan vara till exempel rodenticider - råttgift. 

Klass 2: Endast yrkesmässig användning. 

Klass 3: Får användas av privatpersoner. Kan vara till exempel vara musgift som får köpas av allmänheten.

Källa: Kemikalieinspektionen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".