Bild från brandbekämpningen i Calistoga, Kalifornien, USA.
1 av 2
Bild från brandbekämpningen i Calistoga, Kalifornien, USA. Foto: JUSTIN SULLIVAN
Barbro Filliquist från Hallen arbetar och bor i Davis, Kalifornien, USA.
2 av 2
Barbro Filliquist från Hallen arbetar och bor i Davis, Kalifornien, USA. Foto: Privat
Bränderna i USA

Barbro från Hallen: Större än alla andra bränder jag upplevt

Barbro Filliquist: Det är många år av torka som lett till detta
3:05 min

Barbro Filliquist från Hallen, har bott i norra Kalifornien i drygt 20 år. Hon drabbas av de pågående bränderna både privat och professionellt.

Bränderna i norra Kalifornien, på den amerikanska västkusten, har enligt TT hittills orsakat 31 dödsfall. Det här gör bränderna till de värsta i delstatens historia.

– Av det jag upplevt tidigare har det aldrig varit såhär stort, eller såhär nära. Det är många fler människor som drabbas, och jag har vänner som bor i områdena som har tvingats evakuera. Så man påverkas personligen. Det är katastrofalt och skrämmande, säger Barbro Filliquist som är uppväxt i västjämtska Hallen.

Massevakueringar, sökningar efter omkomna med hjälp av likhundar och stora problem med plundring av övergivna hem är några av följderna av bränderna som härjar när San Francisco.

En annan följd är de djur som far illa. Detta är också något som drabbar Barbro Filliquist i hennes yrke som veterinär, och universitets-djursjukhuset där hon arbetar har redan skickat personal till de drabbade områdena:

– Hästveterinärer och elever har åkt ut till områdena och undersökt bland annat hästar på plats. Vi står redo nu när människor kommer tillbaks till sina hem som de evakuerat och hittar sina husdjur som kanske behöver hjälp. Vi har rutiner som vi följer vid sådana här händelser, säger Barbro Filliquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".