Exteriör Östersunds sjukhus
Direktuppköpta hyrläkare ökar kostnaderna för region Jämtland Härjedalen. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Hyrläkare

Konkurrensverket: Verkar ha varit sent ute med upphandlingen

Konkurrensverket: Det går ut över skattebetalarna
1:24 min

Region Jämtland Härjedalen har i år upphandlat hyrpersonal för över 100 miljoner kronor direkt - då man saknar ramavtal. Enligt Konkurrensverket borde Regionen varit ute i bättre tid för att få ett nytt ramavtal på plats.

I år har Region Jämtland Härjedalen hittills köpt in hyrpersonal för över 100 miljoner kronor.

Samtliga har köpts in utan ett så kallat ramavtal, vilket gjort att det blivit dyrare eftersom den inhyrda personalen istället direktupphandlas. 

Leif Nordqvist, sakkunnig ekonom på Konkurrensverket, räknade för två år sedan ut att landstingen betalar 1,1 miljard kronor per år för hyrläkare inom primärvården.

Sedan dess har kostnaderna ökat, enligt Leif Nordqvist. 

– Det här är ett strukturell problem. Vi har brist på allmänläkare som ska bemanna vårdcentraler. I jämförelse att ha en allmänläkare fast anställd på en vårdcentral mot att köpa in en hyrläkare så är hyrläkaren en och en halv till två gånger dyrare. 

Han tycker att landstingen borde tänka på att påbörja en ramavtalsupphandling i god tid och vara beredd på att upphandlingen kan överprövas i domstol. 

– I det är fallet verkade det som att de var lite sena ute med upphandlingen. 

Landstingen är skyldiga att erbjuda invånarna vård och bemanna vårdcentralerna, påpekar Leif Nordqvist. 

– Man kan komma i ett läge som kallas synnerligen brådska. Men då beror det på om landstinget har försatt sig själv i synnerligen brådska. 

Han tycker modellen med hyrläkare är ett dåligt system. 

– Det går ut över skattebetalarna som får betala mer för vården. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".