Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hyrläkare

Regionråd kände inte till att ramavtal saknades

Regionråd Ann-Marie Johansson (S): Det är bekymmersamt att vi är beroende av hyrläkare
3:50 min
Ann-Marie Johansson (S)
Ann-Marie Johansson (S), regionråd i Jämtland Härjedalens region. Foto: Janne Nyman/Sveriges Radio

Utan ramavtal har hyrpersonal för över 100 miljoner kronor köpts in till Region Jämtland Härjedalen i år. Ann-Marie Johansson (S), regionstyrelsens ordförande kände inte till att det inte fanns något ramavtal.

Fram till årsskiftet hade regionen ett ramavtal för hyrläkare och sjuksköterskor. Efter att det löpte ut har man istället direktupphandlat all inhyrd personal i år, vilket gör att kostnaderna ökar. Hyrpersonal för över 100 miljoner kronor har köpts in.

– Det som är mest bekymmersamt är att vi är beroende av hyrläkare. Det försöker vi komma bort ifrån, säger Ann-Marie Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.

Nu håller regionen på med en ny upphandling, men den har dragit ut på tiden.

– Vi tar in offerter från flera och tittar på om de uppfyller kraven och tar de som är mest fördelaktiga. Det vi också har gjort är att vi satt ett tak på vad våra hyrläkare får kosta. Där ser vi en effekt. Vi ligger 10 miljoner kronor lägre än samma period i fjol för hyrkostnader för läkare i primärvården, säger hon.

Kände ni till att det saknades ett ramavtal?

– Jag visste inte det. Jag måste erkänna det. Jag trodde att vi fortfarande hade ett ramavtal, säger hon.

Finns det något som ni hade kunnat gjort för att inte hamna i den här situationen?

– Vi hade kunnat sagt att vi upphandlar själva. Då hade vi haft full kontroll och varit ute i god tid. Men då hade vi riskerat att få högre priser, säger Ann-Marie Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.

Hon kan inte säga när det kan komma att finnas ett ramavtal på plats.

Vad gör ni politiker under tiden tills ramavtalet är på plats?

–  Vi försöker bli av med hyrpersonal och det har vi sett att det börjat ge resultat. Vi vill inte ha hyrläkare vi vill ha fast anställd personal, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".