Man framför röd skylt och man ser ett järnvägsspår
Daniel Fahlander leder kampanjen. Foto: Leif Landin Sveriges Radio
Samhälle

Kampanj ska få folk att sluta gena över järnvägsspåret

Mittstråket: Det är livsfarligt och en arbetsmiljöfråga för lokföraren
0:57 min

Var femte tillfrågad person som bor längs med järnvägen i Jämtlands län genar ibland eller ofta över spåren. På måndagen startar EU-projektet Mittstråket, en kampanj som ska informera om farorna.

I en enkät från Trafikverket intervjuades i somras drygt 500 slumpvis utvalda personer som bor längs järnvägen mellan Storlien och Sundsvall. Resultatet visar att var femte tillfrågad person ibland eller ofta genar över spåren.

– Vi vet om ett antal passager efter det här spåret där människor har en tendens att gena över spåret. Det är väldigt livsfarligt för de som gör det och det är en arbetsmiljöfråga för lokföraren. Sen är det så att vi som reser på det här spåret vill ta oss fram så snabbt som möjligt, men lokföraren måste sänka hastigheterna vid de här passagerna och då tappar vi tid, säger Daniel Fahlander, från Länsstyrelsen i Västernorrland som är processledare för kampanjen.

Kampanjen fokuserar på informera folk om farorna att gena över järnvägsspåret men också att uppmana människor att använda sig av plankorsningar och tunnlar som är avsedda för att passera under spåret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".