Renar i flock
Området som kommunen vill använda till serverhallar är klassat som riksintresse för rennäringen. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/Sveriges Radio.
Samhälle

Dom om detaljplan för serverhallar kan överklagas

Mark- och miljödomstolen upphävde förra veckan Östersunds kommuns detaljplanen för Midskog. Kommunen överväger nu att överklaga domen.

Förra veckan tog mark- och miljödomstolens beslut om att upphäva det beslut som Östersunds kommun tog i slutet av augusti om att ändra detaljplanen för Midskog, tre mil öster om Östersund.

Där vill kommunen vill bereda plats för en industritomt för att företag ska kunna bygga serverhallar.

Men området är klassat som riksintresse för rennäringen och Jovnevaerie sameby överklagade kommunens beslut. 

I fredags kom mark- och miljödomstolens dom där samebyn fick rätt. Domstolen anser bland annat har konsekvenserna för rennäringen inte har utretts tillräckligt. Det saknas även en utvärdering av alternativa placeringar i miljökonsekvensbeskrivningen. 

Nu läser företrädare på Östersunds kommun igenom domen för att kunna ta beslut om nästa steg, berättar Magnus Lindgren, etableringschef på kommunen. 

– Just nu tittar vi på om vi ska överklaga eller inleda nytt detaljplanarbete. 

Han är förvånad över domstolens beslut. 

– Det här är inte den utgång vi hade väntat oss. De tycker inte vi har gjort en tillräckligt bra utredning och den uppfattningen har inte vi. Men detaljerna måste vi gå igenom.

Det är kommunstyrelsen som måste ta beslut om att överklaga domen. En överklagan ska i så fall lämnas in inom tre veckor. 

– Det ska kommunstyrelsen titta på. 

Alternativet är att försöka hitta någon annan mark för serverhallarna, enligt Magnus Lindgren. 

– Annars är det så att vi får fortsätta utveckla den site vi har i Torvalla, eller leta annan mark vilket vi tittar på. Men vår bedömning är att alla andra alternativ innebär större konsekvenser för miljön, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".