Östersunds sjukhus. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio
1 av 2
Till och med augusti i år har Region Jämtland Härjedalen direktupphandlat läkare och sjuksköterskor för 100 miljoner kronor, men man har bara fått in 263 000 kronor i vite, vilket kan jämföras med region Norrbotten där man fått in det tiodubbla. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio
viteskrav Avtal hyrläkare Region Jämtland Härjedalen
2 av 2
Ett utdrag ur det avtal som Region Jämtland Härjedalen tecknar med samtliga bemanningsbolag. Där maxgränsen för vitesföreläggande går vid 50 000 kronor. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Region Jämtland Härjedalen

Viteskrav ska minska kostnader för hyrläkare

Upphandlingschef: Möjligt med vite när läkarna inte varit tillgängliga
1:46 min

Bemanningsbolag som inte lever upp till sina avtal är ett problem för sjukvården. Nu kräver regionen vite av bemanningsbolag som missköter sig.

För att komma tillrätta med problemen med uteblivna läkare och kvalitetsbrister kräver nu Region Jämtland Härjedalen vite på upp till 50 000 kronor av bemanningsbolag som missköter sig.

– Till exempel om läkarna inte kommit när man ska så kan vi ta ut en viss kostnad i vite för den tiden de inte funnits tillgängliga, säger upphandlingschef Lena Larsson.

– Likaså om man brustit i den kvalité och vi bedömer det så har vi också möjlighet att ta ut ett vite för det.

Därför har nu regionens upphandlingsenhet utbildat enhetschefer och administrativ personal om vad som gäller och börjat särredovisa vitesbelopp för att kunna följa upp om ingånga avtal följs.

P4 Jämtland har tidigare rapporterat att Region Jämtland Härjedalen saknar ramavtal för inhyrd personal i år, så de är kraven för bolagen som direktupphandlats som skärpts.

Till och med augusti i år har man direktupphandlat läkare och sjuksköterskor för 100 miljoner kronor, men man har bara fått in 263 000 kronor i vite, vilket kan jämföras med region Norrbotten där man nästan fått in det tiodubbla.

– Det är möjligt att man skulle kunna ta ut mera vite. Det gäller att vi påpekar det. Att man har möjlighet att göra det. För alla kanske inte är riktigt hemma på avtalsvillkoren, men vi försöker informera om dem både vid utbildningar och vid andra tillfällen.

Tidigare rapporterade P4 Jämtland att det kommit in 172 000 kronor i vite hittills i år, vilket var den uppgift som Region Jämtland Härjedalen angav. Efter vår publicering har regionen korrigerat och uppdaterat intäkterna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".