Ligan misstänks ha lurat eller försökt lura över 50 äldre.
Hemtjänsten i Härjedalens kommun kostar 150 000 kronor per invånare över 80 år förra året. Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio
Vård

Hemtjänsten i Härjedalen är dyrast i landet

Härjdalens kommun har dyrast hemtjänst i hela Sverige. 150 000 kronor per invånare över 80 år kostade hemtjänsten i kommunen förra året.

 Bräcke kommun har näst dyrast hemtjänst med en kostnad på 133 000 kronor.

En faktor till de höga kostnader är hemtjänstpersonalens långa resor till de äldre.

En annan faktor som ger skillnader i kostnaden är utförandet.

- Hur effektiv bemanningsplanering och ruttplanering man har påverkar. Lägger man mycket tid på transporter till brukaren, så kommer det att kosta mer. Det handlar om att hemtjänstmedarbetarna ska vara så stor andel av sin arbetstid som möjligt hos hemtjänsttagaren. Där vet vi att det finns väldigt stora variationer mellan kommunerna, fortsätter Maria Price.

 En annan faktor är de naturliga förutsättningarna i kommunen, till exempel andelen äldre i kommunen eller om kommunen har ansvar för hemsjukvård.

I Sverige var kostnaden i snitt 77 600 kronor per invånare 80 år förra året. Det är en ökning jämfört med föregående år då kostnaden låg på 76 000 kronor.

Majoriteten av de som får hemtjänst är 80 år eller äldre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".