Man med cykelhjälm tittar på naturen.
Andreas Bergman blickar ut över det amerikanska landskapet. Foto: Privat
Äventyr

Andreas gjorde drömresan på cykel från Kanada till Mexiko

Efter 430 mil på cykelsadeln och 63 nätter i tält kom Andreas Bergman hem till länet från USA förra veckan.

För några dagar sedan avslutades ett stort äventyr för några länsbor. Andreas Bergman och hans sambo tog sig på cykel från Banff i Kanada genom hela USA och till den mexikanska gränsen. 

– Originalsträckningen är 450 mil och 65000 höjdmeter. Den följer vattendelaren som går genom USA ganska nära på hög höjd och väldigt långt från bebyggelsen. Det är en märklig känsla att veta att vattnet på ena sidan rinner ut i Atlanten och på andra sidan ut i Stilla havet.

Strapatser och björnar

Förutom den långa sträckan gäller det att ha många olika sorters kläder med sig. På vissa sträckor kan det vara snö och kallt på hög höjd, bara för bli ökentemperatur efter en lång utförslöpa. Dessutom behöver man akta sig för djur på ett annat sätt än i Sverige.

– Det finns både mycket svartbjörn och grizzly där vi passerade. Då kan man inte ha något i matväg i tälten utan allt ska hissas upp minst tre meter ovanför marken, berättar Andreas.

Andreas och hans sambo, som inte vill medverka med sitt namn, har redan börjat planera nästa äventyr men väljer att hålla det hemligt än så länge. Närmast väntar skidsäsongen för en ganska cykelmättad Andreas Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista