Två kvinnor står i en ishockeyrink vid en skylt med orden The Game Changer
På isen: Maria Wilén, vice ordförande och Maria Paulsson, målvakt och ungdomsledare. Foto: Jessica Ehrby/Sveriges Radio
Ishockey

Mental träning ska göra ÖIK till mer än en ishockeyförening

Vice ordförande: Vi vill att våra medlemmar blir bra samhällsmedborgare
5:20 min

Projektet The Game Changer ska vara Östersunds Ishockeyklubbs stora satsning på att bli mer än en idrottsklubb, de vill vara en frizon och en vägledare för ungdomarna som idrottar.

Ingen under 16 år ska bänkas, ungdomsspelare ska få diskutera värdegrund och respekt och ett träningspass kan också innehålla mental träning. Det här är vad Östersunds IK nu satsar på för att inte bara vara en ishockeyklubb utan också bidra med bra medborgare till samhället. En stor del i det hela är också satsningen på renodlade tjejgrupper.

– Det är ett sätt att ge varje tjej sin plats, det är därför det kallas Alla spelar lika, säger Maria Paulsson, ledare för tjejlaget och målvakt i damlaget.

Hon vittnar själv om hur viktig sporten var för henne när hon växte upp.

– Hockeyn har gett mig enormt mycket, det har varit min frizon och många av mina närmaste vänner har jag därifrån.

Projektet startade med att klubben frågade sig själva vad en idrottsförenings uppgift är och insåg att det handlade om mer än att bara utbilda nya elitspelare.

– Någon gång ibland får man fram en spelare som blir elitspelare, men vi har ju så många fler ungdomar som spelar hockey och där har vi ju också en chans att utveckla bra medborgare, det är kanske ännu viktigare, säger Maria Wilén, vice ordförande i ÖIK.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".