Brott

Hej Främling! om branden: Synd att det ska sluta såhär

3:11 min

Mannen som anlade branden dömdes till två års fängelse och utvisning, för att ha anlagt branden i Hej Främlings förråd. Organisationen menar att de länge kämpat för att hjälpa mannen.

Det var den 25 juli i år som den mannen i 20-årsåldern tände eld på plastsaker med en tändare i ett förråd på Grytans flyktingförläggning. Domen meddelades för två veckor sedan i Östersunds tingsrätt.

– Den här branden som drabbade oss på Grytan har varit en väldigt långtgående process. Det är inget som kom out of the blue, så att säga, säger Emma Arnesson. 

Mycket energi, mycket tid, lite ont i hjärtat och oro såklart.

Mannen har uppgett att han utförde handlingen för att han mådde dåligt då han fått avslag på sin asylansökan. Emma Arnesson berättar att de från organisationen försökt hjälpa mannen under en längre tid.

– Jag och mina medarbetare och många andra från andra frivilligorganisationer har engagerat sig väldigt mycket för att få ordning på den här mannen som nu då till sist brände ner vårat förråd, säger hon.

Vi har verkligen gjort allt som har stått i vår makt för att förhindra att den psykiska ohälsan hos den här mannen ska eskalera så pass att det till sist resulterade i en brand. 

Emma Arnesson berättar att de är oroliga för att något liknande ska hända igen.

– Om det är så att systemet inte förändras, att vi inte ser förändringar i samhället som kan motverka att det händer igen, säger Emma Arnesson. 

Hur ser du på domen?

– Domen i sig är inga konstigheter. Vi står verkligen bakom att den person som begår brott ska dömas därefter. Sedan så känns det väldigt tragiskt och synd att den här historien ska behöva sluta på det här sättet.  

Mannens advokat uppger för P4 Jämtland att de kommer överklaga domen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista