Malin och Daniel Lärkert som driver Rastens lantbruk på "Annersia" utanför Östersund.  Foto: Marcus Frånberg/Sveriges radio.
Malin och Daniel Lärkert driver Rastens lantbruk på "Annersia" utanför Östersund. Foto: Foto: Marcus Frånberg/Sveriges radio
Lantbruk

Dåligt väder förstör böndernas skörd

Daniel Lärkert: Kan tvingas slakta ut djur
2:51 min

Den kalla sommaren och den blöta hösten har drabbat flera av länets bönder som märker av dåliga skördar.

– Jag har väl klarat mig rätt hyfsat, det är värre för spannmålsbönder. Men det märks ju av, det är överlag betydligt mindre gräs och det är ju framförallt kylan som har ställt till det, säger Daniel Lärkert som är mjölkbonde i Rasten, utanför Östersund.

Och allt regn som fallit under hösten har inte gjort situationen bättre. 

– Bönder som är mer beroende av eget spannmål och liknande har det väldigt svettigt nu för de står med en spannmålsskörd som är i princip färdig, men den är för blöt för att tröska och då får man inte det fodret man vill ha. Och det skapar ju problem för framtiden, hur man ska utfodra sina djur.

Vad betyder en dålig skörd för dig?

– Det betyder jättemycket. Får vi det inte att räcka till är alternativen att slakta ut djur, eller att leta ersättningsfoder att köpa in och det blir ju ökade kostnader.

Hur stor ekonomisk förlust kan en dålig skörd innebära?

– Det kan förstöra flera år framöver. Vi har ju inte så mycket marginaler på mjölken, även om vi har ett bättre mjölkpris nu, men ett sådant här år sätter ju spår flera år framöver i tiden, säger Daniel Lärkert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".