Anna Holmlund och Charlotte Kalla
1 av 2
Skidåkaren Charlotte Kalla och skicrossåkaren Anna Holmlund inviger Alnö skidklubb i Sundsvall. Det är Anna Holmlunds första framträdande efter den svåra olyckan under träning i Inncichen den 19 december förra året. Foto: Mats Andersson/TT
Tommy Eliasson Winter
2 av 2
Tommy Eliasson Winter, alpin chef på Svenska skidförbundet. Foto: Leif Landin/Sveriges Radio
Skicross

Skidprofiler startar insamling för Anna Holmlund

7:20 min

10 månader efter kraschen kämpar skicrosstjärnan Anna Holmlund med sitt stora mål - att kunna gå igen. Nu startar hennes skidkompisar en insamling för att hjälpa henne.

I helgen gjorde skicrosstjärnan Anna Holmlund sitt första officiella framträdande efter kraschen den 19 december förra året, då Annas liv drastiskt förändrades. Anna drabbades av svåra hjärnskador i den otäcka olyckan som inträffade under ett träningspass i Italien. 

Nu har hennes skidkompisar dragit igång en insamling för att bidra till hennes fortsatta rehabilitering.

– I dagsläget har hon det hon behöver på ett vardagligt plan. Vi vill ge henne det lilla extra, som att kunna åka på en semester och ha med sig en tränare eller en person som kan stötta henne i det. Och vi ser även det långsiktiga perspektivet. När man jobbar med idrott så har man ingen anställning på det sättet och det är någonting som oroar, vad händer i det långa perspektivet - om 20, 30, 40 år? Anna kommer förhoppningsvis bli gammal och välmående men det kommer bli tufft när man inte haft en anställning, säger Tommy Eliasson Winter, vän till Anna och alpin chef på Svenska skidförbundet, tidigare chef för skicrosslandslaget.

– Anna har en förmåga att ta sig längre än de allra flesta, och vi vill säkerställa att hon har alla förutsättningar för det. 

Annas rehabilitering går framåt och hennes stora mål just nu är att kunna gå igen till jul.

– Hon blir bättre hela tiden. Jag har träffat många duktiga idrottare genom åren, hon är en av de som kan ta sig absolut längst vad gäller att pressa sig, kämpa och hänga i, säger Tommy Eliasson Winter. 

Svenska skidförbundet har till en början gått in med 400 000 kronor. Internationella Skidförbundet, FIS, har bidragit med pengar och nu hoppas de att Annas sponsorer och företag som jobbar med skicrosslandslaget vill bidra till insamlingen. 

– I slutet av nästa vecka kommer vi även gå ut med en möjlighet för folk, gemene man, att stötta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista