Östersunds sjukhus norra entrén
Östersunds sjukhus Foto: Camilla Jara / Sveriges radio
Sjukvård

Långa vårdköer ska kortas genom helgjobb

1:33 min

Region Jämtland Härjedalen gör just nu en extrasatsning på att korta de långa köerna till ögonmottagningen och operation.

Ögonmottagningen i Östersund har väldigt låg läkarbemanning enligt tillförordnade enhetschefen på mottagningen, Lena Lindholm.

– Läkarbemanningen motsvarar inte alls det behov som finns hos länets invånare, säger Lena Lindholm.

Nu gör region JH därför en drive både besök till ögonmottagningen, men även till operation. För väntetiderna är långa, att vänta sju månader på ett första besök till mottagningen är normalt.

– Jag vill poängtera att alla remisser bedöms medicinskt. Den som har störst medicinskt behov får komma i tid, den som har lägre behov kan få vänta i månader, säger Lena Lindholm.

På ögonmottagningen är det den ordinarie personalen som frivilligt går in och jobbar extra på helgen. Stafettpersonal används bara på veckorna enligt Region JH. Satsningen innebär en kostnad för regionen men oklart hur stor.

– Det här är patienter som omfattas av vårdgarantin så om vi inte gjorde helgsatsningen skulle vår personal får sitta och boka tider på andra sjukhus och regioner. Resa och boende skulle regionen få stå för. Det skulle dränera oss på personal så köerna skulle öka ytterligare, säger tillförordnade enhetschefen på mottagningen, Lena Lindholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista