Två kvinnor sitter bredvid varandra och ser in i kameran.
Susanne Norman, chef för Åre Östersund airport och Lena Wennberg, miljöchef på Swedavia. Foto: Jimmy Halvarsson/Sveriges Radio
Transport

Samarbete över gränser ska göra flyget grönare

2:55 min

Representanter från Jämtland, Västernorrland och Tröndelag samlades idag för att diskutera en grönare framtid för flygbranschen.

Det är första gången en liknande konferens anordnas i Östersund, det var också här första tankningen av grönt flygdrivmedel gjordes i Sverige. Åre Östersund Airport siktar på att fortsätta lägga fokus på klimatarbetet. Kravet var först att vara fossilfria till 2020 men med VM år 2019 så siktar de på att vara klara ett år tidigare.

– Det vi har kvar att göra handlar om utrustning, varje liten grästrimmer ska vara fossilfri, säger Susanne Norman, chef för Åre Östersund Airport.

Men att flygplatserna blir fossilfria är en ganska liten omställning i en stor värld, många vänder blickarna mot flygbolagen och där vill Swedavia vara med och försöka påverka omställningen.

– Det går att tanka flygplanen på biodrivmedel, så det som behövs är en produktion och då vill vi ha den i Sverige, säger Lena Wennberg, miljöchef på Swedavia.

Finns det underlag för det?

– Ja, det finns mycket råvara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista