Fotboll

Athletic Bilbao – baskernas stora lag

5:30 min

I kväll gästar spanska La Liga-laget Bilbao Östersund för spel i Europa League. Oskar Ekman har följt klubben i drygt 30 år och vittnar om ett lag större än allt annat i det spanska området Baskien.

– Athletic fungerar som ett landslag för Baskien och är en identitetsprofil för hela samhället. Det är den klubbtröja du går runt i, oavsett var du spelar eller tränar för målet är att få vara med i Bilbao, säger supporten Oskar Ekman till Radiosporten.

Oskar Ekman har en stor släkt i Bilbao och började följa Athletic club de Bilbao, som klubben officiellt heter, i början av 1980-talet. Till en början fick han följa favoritlaget via resultatsidorna i DN. 

Det föll sig naturligt, min familj bodde där en gång i tiden och var utflyttade svenskar. Direkt när jag var liten blev Bilbao som en myt kan man säga och sen dess har jag följt fotbollslaget.

Säsongen 2011/2012 var Bilbao i final i just Europa League men årets säsong har börjat lite sisådär både i ligan och i Europaspelet, där det senast blev förlust hemma mot Zorya Luhansk.

I kväll på bortaplan väntar Östersund som inlett med två segrar i gruppspelet och Oskar Ekman ser hemmalaget som favoriter.

– Med stukat självförtroende så är Östersund lite av en favorit i mina ögon. Också med tanke på hur Östersund har avverkat motståndare på framför allt hemmaplan.

Vi sänder matchen i webbradion med start klockan 18.55!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista