Man som står framför en skördad åker med mrgonsolen i ansiktet
Erik Milton, spannmålsodlare på Norderön. Foto: Leif Landin/Sveriges Radio
Lantbruk

Nu avgörs resultatet av årets spannmålsskörd

Erik Milton om spannmålsskörden
6:47 min

Trots en besynnerlig sommar kan årets spannmålsskörd i länet bli hyfsad, om vädergudarna är nådiga de närmaste dagarna. Det säger Erik Milton på Norderön.

Det har varit en tämligen kall och regnig sommar i år. Det påverkar resultatet för alla som är beroende av sånt som växer.

Men enligt spannmålsodlaren Erik Milton på Norderön kan årets spannmålsskörd i länet fortfarande bli ganska normal - men det hänger på hur vädret blir nu på slutspurten.

– Skörden är generellt rätt god om man får in den. Det står mycket volym på åkrarna för det myckna regnandet har gjort att det blivit rätt avkastning, säger Erik Milton till P4 Jämtland.

Nu hänger det på om man kan få ner vattenhalten i grödorna, få spannmålet torrt så att det går att lagra. Där finns ett riktvärde om att vattenhalten inter får överstiga 14 procent, i alla fall för det som är avsett för avsalu, enligt Erik Milton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".