Två män på löpband i testlaboratorium
1 av 2
Landshövding Jöran Hägglund och Spaniens ambassadör, Gabriel Busquets Aparicio, testar vindtunnel på Vintersportcentrum på Mittuniversitetet i Östersund. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Närbild av äldre man i kavaj
2 av 2
Spaniens ambassadör i Sverige ​Gabriel Busquets Aparicio. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Fotboll

Spaniens ambassadör vill se fotboll och knyta kontakter

3:31 min

Fotbollsintresset lockar Spaniens nya ambassadör till Östersund, när ÖFK spelar hemma mot spanska Athletic Bilbao i Europa League.

– Jag kom hit på en inbjudan från landshövdingen, och det är jag mycket tacksam för, säger Gabriel Busquets Aparicio, Spaniens ambassadör i Sverige sedan fyra månader tillbaka.

Ambassadören har ett stort fotbollsintresse, och bjöds hit av landshövding Jöran Hägglund för att se matchen ÖFK - Athletic Bilbao i Europa League. Han passade samtidigt på att göra ett studiebesök på Mittuniversitetet, där han bland annat fick se Vintersportcentrum.

För Jöran Hägglund har ÖFK:s fotbollsframgångar inneburit flera internationella kontakter.

– ÖFK och Östersund väcker uppmärksamhet över hela Europa. Jag har haft kontakt med alla ambassadörer för de länder med lag som de hittills har mött. Tyske ambassadören vill gärna komma tillbaka, även Luxemburgs ambassadör. Det är en chans att påbörja ett utbyte, att se vilka kopplingar som finns och som kan vara intressanta för företag och institutioner hos dem och hos oss, säger han.

Ambassadör Gabriel Busquets Aparicio säger lite diplomatiskt att han tror på ett oavgjort resultat, 2-2. Och att även om resan till Östersund har fokus på fotbollen, så finns det även ett annat syfte.

– Jag vill inte begränsa mig själv till huvudstaden utan lära känna landet och de möjligheter som finns för bättre samarbeta mellan våra länder, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista