Lisa Stjärnen, enhetschef för psykiatriakuten och Ylva Drevstad Frid, tillförordnad områdeschef psykiatrin
1 av 2
Lisa Stjärnen, enhetschef för psykiatriakuten och Ylva Drevstad Frid, tillförordnad områdeschef psykiatrin Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Beroendeavdelningen Östersund.
2 av 2
Tillnyktringsenheten ligger på beroendeavdelningen i Östersund. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Vård

Risk att personer nobbas när Tillnyktringsenheten lägger ner

0:55 min

Berusade personer som tidigare hamnat på TNE kommer i stället hänvisas till akuten eller akutpsykiatrin, och kan tvingas vända i dörren.

På akutpsykiatrin bedrivs specialistvård, och man måste uppfylla vissa kriterier för att få vård där. Gör man inte det så är det kommunens ansvar. 

 – Det kanske blir fler som blir nobbade i dörren som kommunen har ett ansvar för. De uppfyller inte kriterier för att läggas in inom specialistvården utan det är kommunens ansvar, säger Lisa Stjärnen som är enhetschef på akutpsykiatrin i Östersund.

Det är ett begränsat antal platser, 36 stycken.

– Jag känner mig orolig att de kommer hamna mellan stolarna. Att det är ingen som fångar upp dem och att det blir till exempel ett ökat missbruk, säger Lisa Stjärnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista