Olof Kiltorp Vattenfall kraftledning Tåsjö Hoting
"Det är ju mycket, mycket högre än ett jaktvapen och det blir en tryckvåg. Det är klart att man förstår att omgivningen undrar", säger Olof Kiltorp, platsledarmontör på Vattenfall. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Elproduktion

Sprängmedel används för att renovera kraftledning i Hoting

0:53 min

En kraftledningsgata nära Hoting upprustas just nu. Smällarna från byggnationen har fått ortsbefolkningen att reagera.

Knallarna beror på att man i arbetena med högspänningsledningarna utför så kallad detonationsskarvning, alltså använder sprängmedel för att skarva ihop kraftledningslinorna.

– Det är ju mycket, mycket högre smällar än från till exempel ett jaktvapen och det blir en tryckvåg. Det är klart att man förstår att omgivningen undrar, säger Olof Kiltorp,  platsledarmontör på Vattenfall.

Det är kraftledningen mellan Stalon i södra Lappland och Långbjörns vattenkraftverk i Ångermanland som nu rustas upp. Att skarva 200-kilovoltsledningen med sprängmedel det är den bästa metoden enligt Olof Kiltorp.

– Det finns andra tekniker, men den här är effektivast och går fortast. Vi är ju tidspressade också på sådana här avbrottsjobb, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista