Glesbygd

Boverket vill se statligt rivningsstöd för ödehus

7:03 min

För att komma tillrätta med problemet med förfallna ödehus föreslår Boverket i en utredning tuffare delgivningsregler mot husägare samt rivningssubventioner från regeringen.

Förfallna ödehus i glesbygden är ett problem som riskerar kosta skattebetalarna i länet miljontals kronor, det har P4 Jämtland rapporterat om under måndagsmorgonen.

 – Ett stort problem som kommunerna har som gäller de här förfallna byggnaderna är att man inte får tag i de här personerna som äger byggnaderna, oavsett om det är ett företag eller en privatperson, säger Lars Brask, jurist på Boverket och den som skrivit utredningen som nu ligger på regeringens bord.

Ett av förslagen för att komma tillrätta med problemet bedömer han själv som "radikalt".

– Det är att man när det finns säkerhetsbrister, som det gör i många av de här förfallna byggnaderna, så ska det räcka med att man kungör ett rivningsföreläggande i Post och inrikes tidningar. När det ha skett anses man delgiven efter en vecka och det kommer effektivisera det här betydligt, säger han till P4 Jämtland.

Ett annat förslag är att staten går in och tar en del av rivningskostnaden.

– Vi tycker det finns en skyldighet även för staten att ta en del av kostnaderna, säger Lars Brask.

Kommer inte fastighetsägarna undan sitt ekonomiska ansvar med de här förslagen?
– Har man inte en ekonomisk förmåga så har man inte det och det är ett av skälen till att problemet är störst i glesbygden också. I storstäder finns det alltid ett värde i marken och då kan man mäta ut marken och kanske sälja den och täcka kostnaden. Det är problemet med glesbygden, just att markvärdena är låga, säger Lars Brask.