Ordförande Daniel Kindberg inspekterar planen före matchen mot Fola esch.
Daniel Kindberg. Foto: Björn Nordquist / Sveriges radio
Fotboll

Slut för Kindbergs egna pengar i ÖFK

1:04 min

Daniel Kindberg, ordförande i Östersunds fotbollsklubb, hade tidigare en privat investering i klubben på 16,5 miljoner kronor. En investering som han nu avslutat efter en intervju med fotbollsjournalisten Olof Lundh.

– I samtalet med honom, både före under och efter, kom jag att reflektera över hur det kan uppfattas hos andra, till exempel vid spelarförsäljningar, säger Daniel Kindberg, ordförande i ÖFK.

Efter nyår öppnar nästa fönster för spelarförsäljning och det har spekulerats mycket om vilka spelare i ÖFK som kan komma att säljas och till vilket pris.

Daniel Kindberg tycker inte själv att det var något fel i det tredjepartsägande han hade med spelarna i klubben, där han själv, enligt egen utsago, investerat 16,5 miljoner kronor.

Men tredjepartsägande, där klubben, spelaren och en till person, ofta en agent eller manager, har ekonomiska intressen i spelaren, har kritiserats. Den typen av avtal förbjöds av den internationella fotbollsorganisationen FIFA 2015, eftersom det anses att de kan leda till risker för spelarna och hota integriteten i sporten. Den tredje ägaren kan ha ett avtal som ger denne vinst vid en försäljning av spelaren.

Efter intervjun med Olof Lundh i fotbollskanalen bestämde sig Daniel Kindberg för att ta upp sitt avtal med ÖFK och lösa ut det. Nu har han fått tillbaka sina pengar.

– Det är inte så mycket en problematik för mig själv. Men det skulle kunna uppstå misstankar hos tredje part, om att jag gör en spelarförsäljning för att gynna mig själv, och jag vill inte att den misstanken ska finnas, säger Daniel Kindberg.

Gör du någon slags vinst på den här investeringen?

– Jag får en avkastning som är reglerad så att jag kan få ut högst 16,5 miljoner. Så det blir några procent i ränta. Men jag kan inte få ut mer än så. Annars kan det vara avtal där man kan få procent på försäljning, man kan få mycket mer än man satsat. Men så är det inte i mitt fall, säger Daniel Kindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista