Domstolarna

42-åring i rätten anklagad för två våldtäkter

1:29 min

På tisdagen startar rättegången mot den 42-årige man som misstänkt för flera sexualbrott, däribland grov våldtäkt mot barn.

Det var när polisen började undersöka misstankarna om att en 14-årig flicka våldtagits av mannen som fler drabbade trädde fram.

– Vi startade med en anmälan rörande våldtäkt mot barn och det kom fram sådana omständigheter under den utredningen som gjorde att vi förhörde olika personer och då fick vi fatt påståenden om att brott hade begåtts och då tog vi upp anmälningar om även de brotten, säger kammaråklagare Håkan Andersson till P4 Jämtland.

Det handlar om totalt fyra sexualbrott mot fyra olika personer. Samtliga ska ha skett i Jämtlands län, där mannen också är hemmahörande.

Våldtäkten av en 14-årig flicka i augusti är visserligen det grövsta övergreppet, men 42-åringen misstänks även ha våldtagit en kvinna i maj i år, när han tillsammans med henne och hennes bekanta badade bastu. Vid samma tillfälle ska han tafsat på en annan person i sällskapet.

Mannen ska också ha sexuellt ofredat en flicka under 18 år i sitt hem under sommaren genom att bland annat smeka hennes lår och rumpa.

42-åringen själv nekar i förhör till allt. Han uppger till polisen att målsägandena "pratat ihop sig" och att våldtäktsanklagelserna kanske till och med är en typ av hämnd för att han inte köpt ut alkohol till minderåriga.

Men, enligt åklagare Håkan Andersson, ska 42-åringen i sitt hem bjudit på alkohol till den 14-åriga flicka han senare ska ha våldtagit.

– De har umgåtts, bland annat då i hans bostad och där har han, eftersom han är lite äldre, försett dem med alkohol, säger han.

Finns det någon teknisk bevisning?
– Det har gjorts en brottplatsundersökning men den resulterade inte i några spår. Det vi har är olika vittnes- och målsägandeutsagor, säger Håkan Andersson, kammaråklagare.

Rättegången pågår i två dagar och avslutas på onsdag. Mannen har allt sedan förundersökningen inleddes i slutet av september suttit häktad.

42-åringen misstänks också för olovligt anskaffande av alkoholdrycker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista