Politik

Klart för stora nedskärningar i Östersunds kommun

0:40 min

Det är nu klart med nedläggning av Litsbacken och verksamhet för tidigare missbrukare samt en rad andra indragningar i Östersunds kommun.

Efter en lång debatt på tisdagen, där den politiska majoriteten (S), (MP) och (V) upprepade gånger fick försvara förslaget om att lägga ner skidbacken i Lit och att mest pengar ska tas från skola och vård och omsorg, klubbades budgetförslaget igenom. Det innebär neddragningar på drygt 104 miljoner kronor.

– Det har framkommit att en del är orolig för det i debatten, men det är ju så här att även socialnämnden måste kunna se hela sin budget och då omfördela pengarna till där de behövs mest och gör mest nytta, säger kommunstyrelsens ordförande AnnSofie Andersson (S).

Principen i den nu beslutade budgeten innebär att de förvaltningar som har störst budget ska göra störst besparingar. 

Beslutet innebär bland annat att skidbacken i Lit och verksamheten Brytpunkten för tidigare missbrukare läggs ner.

Däremot tog majoriteten till sig förslagen från Liberalerna och Centerpartiet om att se över och utvärdera gratis busskort för unga, se över subventionerade bussresor för pensionärer och tillsammans med Region Jämtland Härjedalen granska tidtabellen för busstrafik för att få fler att åka kollektivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista