Beroendeavdelningen Östersund.
Tillnyktringsenheten, på beroendeavdelningen i Östersund, kommer nu att avvecklas, efter politikernas beslut. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Missbruksvård

Beslutet taget om nedläggning av TNE

Regionstyrelsens ordförande: Regionen kan inte fortsätta driva verksamheten
1:27 min

Politikerna i styrelsen för Region Jämtland Härjedalen beslutade på tisdagsmorgonen att Tillnyktringsenheten, TNE, i Östersund läggs ner.

Beslutet motiveras med att det sedan tidigare står klart att länets kommuner inte kommer att teckna nytt avtal om att anlita och medfinansiera TNE.

– Hela styrelsen tycker det tråkigt att vi inte kan hitta en fortsättning på samverkan. I det läge som är kan inte regionen fortsätta att driva den här verksamheten, säger Ann-Marie Johansson, socialdemokrat och regionstyrelsens ordförande. 

Region Jämtland Härjedalen kan i fortsättningen enbart ansvara för att tillgodose akuta medicinska behov för berusade personer, inte tillhandahålla hjälp och stöd vid tillnyktring. 

Inga patienter kommer tas emot på Tillnyktringsenheten från och med den 1 november. Personer som tidigare hamnat på TNE kommer då hänvisas till akuten eller akutpsykiatrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".