Kvinnor som bakar.
Samhar Johansnes, verksamhetsledaren Stina Dahlquist, Aisha El-Sattouf och Maria Taraki bakar bröd tillsammans på Yalla Östersund. Foto: Lina Wahlnemo/Sveriges Radio
Socialt företagande

Yalla Östersund ger kvinnor praktik och kunskaper i svenska

4:32 min

Nystartade Yalla Östersund hjälper kvinnor som är långt från arbetsmarknaden ut i praktik samtidigt som vill bli en social mötesplats.

– Vi är ett socialt arbetsintegrerande företag så vårt mål är att skapa arbeten för kvinnor som är födda i ett annat land som i sitt hemland inte har gått i skolan eller förvärvsarbetat, förklarar Yalla Östersunds verksamhetsledare Stina Dahlquist.

Verksamheten smygstartade i maj men startade på riktigt i augusti.  Damerna går på SFI tre dagar i veckan och gör praktik på Yalla Östersund där de tränar sin svenska två dagar.

– Idéen föddes på ABF (Arbetarnas Bildningsförbund) när de hade ett samarbete med Yallatrappan i Malmö och är ett väldigt framgångsrikt koncept, berättar Stina Dahlquist som är verksamhetsledare på Yalla Östersund.

På Yalla Östersund lagar damerna mat och bakar till ABFs andra verksamheter samtidigt som de jobbar med det svenska språket och det är många som njuter av deras resultat.

– Vi lagar mycket mat år PROs medlemmar och de är väldigt roliga att laga mat till. Vi gör en blandning av afghansk mat och ugnspannkaka eller mannagrynspudding, säger Stina Dahlquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista