Försäkringskassan

Autistiska Ulrica nekas personlig assistent

4:06 min

I september blev Ulrica av med hela sin assistansersättning från Försäkringskassan och rekordmånga får avslag från myndigheten.

Beslutet från Försäkringskassan började gälla i början av september i år. Då drogs alla 473 timmar in.

– Hon känner den oro som jag har, för det påverkar ju henne. Hon känner av att jag mår inte bra, säger mamma Ann-Britt Videgren Jonsson. 

Att Regeringen tidigare i veckan gick ut och meddelade att de tillfälligt vill stoppa Försäkringskassans omprövningar gör ingen skillnad för dem som redan fått avslag.

Ulrica har en utvecklingsstörning. Hon bor hos sina föräldrar i Häggenås men också i sin lägenhet i Östersund.

Försäkringskassan anser att Ulricas grundläggande behov inte når upp till mer än 20 timmar i veckan och hon får därför ingen assistans. Det är på det här området som myndigheten blivit striktare i sin bedömning. Ulrica har svårt med främst kommunikationen, men det har inte räknats med i Försäkringskassans bedömning. 

– Hon klarar sig inte utan någon som kan tolka henne. Och vem som helst klarar inte av att tolka hennes språk, säger Ann-Britt Videgren Jonsson.

I Jämtland var det dubbelt så många som fick avslag på sin ansökan om assistansersättning hos Försäkringskassan 2016 jämfört med året innan. På riksnivå är det i dag 8 av 10 som får avslag på sin ansökan. En andel som har ökat de senaste åren. 

Vi lämnar inte Ulrica ensam när vi går till brevlådan och hämtar posten.

Det var efter två vägledande domar i högsta förvaltningsdomstolen, och efter striktare direktiv från regeringen 2016, som Försäkringskassan blev hårdare i sin bedömning. 

Ann-Britt Videgren Jonsson säger att de ska göra ett försök att överklaga beslutet. Ulrica får just nu hjälp från Östersunds kommun med sin assistans, men det innebär att det blir 133 färre timmar i månaden. 

– Då får vi fylla upp all tid. De assistenter som jobbar måste få all sin tid. Sedan får vi som föräldrar ta resten. Vi lämnar inte Ulrica ensam när vi går till brevlådan och hämtar posten, säger Ann Britt Videgren Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista