Magnus Nilsson, kock Fäviken Magasinet
Restaurang Fäviken Magasinet utanför Järpen blev utsedd till Årets bästa restaurang på White Guide-galan . Foto: Robert Henriksson/TT
Mat

Stjärnkocken Magnus Nilsson tror på framtiden för mathantverkarna

5:17 min

Magnus Nilsson har etablerat sig i kockarnas absoluta världstopp. Hans tro på de små matproducenterna är stark men det finns utmaningar.

Som nybliven ambassadör för nationella matorganisationen Eldrimner är Magnus Nilsson på Fäviken magasinet mer övertygad än någonsin om det småskaliga mathantverkets framtid.

– Det ser bra ut. Det vi behöver nu är att fler små mathantverkare blir större. Att det utvecklar sig från litet format till något man kan försörja sig på och anställa folk. Det är så det blir hållbart, säger han.

Magnus Nilsson utvecklar resonemanget och säger att ett problem med småskaliga företag är att de ofta försvinner när eldsjälen inte orkar längre eller slutar. Då är det bättre att försöka bygga en större verksamhet med fler personer som kan hålla den vid liv. 

I livsmedelsbutikerna finns idag billiga livsmedel från stora tillverkare som ställs mot de ofta ganska dyra alternativen från de småskaliga tillverkarna 

– Så är det bara för att samhället tillåter det just nu. Men så kan det inte vara på sikt och jag tror det kommer rätta till sig.

Tror du det blir någon form av krasch innan man backar från det industriella?

– Jag hoppas ju inte det men i slutändan blir det ju så om det inte ändras. Jag tror ändå att man får tro på människan och att det korrigerar sig själv på sikt, säger Magnus Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista