Östersunds tingsrätts entré från utsidan.
Östersunds tingsrätt. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges radio
Domstolarna

42-åring släppt efter våldtäktsrättegång

0:46 min

Den 42-årige man från länet som i Östersunds tingsrätt stått åtalad misstänkt för flera sexualbrott, däribland grov våldtäkt mot barn, släpptes på onsdagen på fri fot i väntan på dom.

Rättegången har pågått i två dagar och mannen har suttit häktad allt sedan slutet av september.

Det handlar om totalt fyra sexualbrott mot fyra olika personer som 42-åringen är misstänkt för. Samtliga ska ha skett i Jämtlands län, där mannen också är hemmahörande.

Våldtäkten av en 14-årig flicka i augusti är visserligen det grövsta övergreppet, men 42-åringen misstänks även ha våldtagit en kvinna i maj i år, när han tillsammans med henne och hennes bekanta badade bastu. Vid samma tillfälle ska han tafsat på en annan person i sällskapet.

Mannen ska också ha sexuellt ofredat en flicka under 18 år i sitt hem under sommaren genom att bland annat smeka hennes lår och rumpa.

42-åringen har i förhör nekat till allt och nekade även i rätten, uppger hans försvarsadvokat Lars Ederwall till P4 Jämtland.

Vad är din kommentar på att han nu släpps ur häktet?
– Mot bakgrund att det är så pass allvarliga åtalspåståenden mot honom i vissa delar så är det en positiv signal att han inte längre behöver sitta häktad, men jag vill inte föregripa tingsrättens slutgiltiga bedömning och domen som sådan, säger advokaten Lars Ederwall.

Kammaråklagare Håkan Andersson uppger för P4 Jämtland att han yrkade på 5 år och 9 månaders fängelse för den misstänkte 42-åringen.

Dom väntas om tre veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista