Vindkraftverk
Boende i Österåsen vill stoppa vindkraftparken. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
Energi

Boende i Österåsen vill att kommunen stoppar vindkraftverk

3:34 min

Boende nära vindkraftsparken som byggs i Åskälen-Österåsen norr om Östersund vill att kommunen lägger in veto mot vindkraftparken.

Ett medborgarförslag har lämnats om att Östersunds kommun ska lägga in ett veto. Förhoppningen är att få till ett likande utslag som år 2012 då kommunen satte stopp för en vindkraftspark i Storhögen.

Det miljöpartistiska kommunalrådet Karin Thomasson stänger inte dörren till att kunna använda vetot.

– Jag tycker att man i första hand ska försöka komma överens med bolaget att de justerar sina planer. Man får ha kontakt med Länsstyrelsen också. Finns det fortfarande stora problem kvar, då får vi överväga det, säger hon.  

Vasa Vind och dess vd Annette Eriksson säger att kommunen inte kan använda sitt veto.

– Det kan de inte göra eftersom vi ju har tillstånd nu. Vetot har de haft möjlighet att lägga in tidigare men gjorde det inte, säger hon.

Enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, är frågan oklar eftersom det inte har prövats på det sättet tidigare. En sak som Karin Thomasson vänder sig emot är att kommunen ställde krav på att det ska finnas lampor på toppen på surorna som tänds först när ett flygplan är i närheten. Men dessa lampor finns inte längre med nu när vindkraftsverken ska byggas.

– Det låter inte bra om bolaget struntar i det som sagts tidigare, säger Karin Thomasson.

Vasa Vind å sin sida menar att orsaken till att den typen av lampor inte finns med beror på att  försvarsmakten sagt nej. 

– Det har vi utrett, säger Annette Eriksson.

På torsdagskvällen ska vindkraftsföretaget Vasa Vind och boende i bland annat Östersåsen ha ett möte om den planerade vindkraftparken.

Företaget har påbörjat bygget av 80 vindkraftverk i området Åskälen-Österåsen. De flesta snurrorna kommer att ligga i Strömsunds kommun men ett 20-tal vindsnurror kommer att ligga i Östersunds kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista