Nästan fullvuxna killingar på trävagn
Ost från getter var några av de matprodukter som deltog i SM i mathantverk i Åre. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Mat

Medaljregn för jämtländska mathantverkare på SM

SM-vinnare: Det var helt otroligt
1:02 min

Öppna SM i mathantverk har avgjorts i Åre nu i veckan. Igår delades medaljerna ut och flest gick till i Jämtlands län.

– Det var helt otroligt, direkt chockartat, säger Tor Norrman, en av delägarna i Skärvångens bymejeri som tog hem hela 11 medaljer i tävlingen.

Det har gått bra för mathantverkarna i Jämtlands län i SM i mathantverk som har pågått i Åre i veckan. Drygt 500 produkter från 181 företag har bedömts av olika jurygrupper. 

Igår delades medaljerna ut och flest gick till jämtländska företag, 23 stycken, varav 12 guld, 10 silver och 1 brons. 

Medaljregn blev det över Skärvångens bymejeri som tog hem hela 11 medaljer i flera olika ostklasser, varav åtta guldmedaljer.

Tor Norrman påpekar att mathantverk handlar om mat som har tillverkats i självhushåll sedan lång tid tillbaka. Han tycker det är viktigt att den kunskapen bevaras. 

– Vi kanske inte kommer att ha det lika bra hur länge som helst utan måste kunna tillaga och bevara mat på det gamla sättet. 

I år har tävlingsklasserna ökat från 39 klasser 2016 till 45 klasser i SM i mathantverk. De nya klasserna i år var surdegsbröd med kulturspannmål, stek-ost, fermenterade mjölkprodukter och jästa drycker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".