Scen ur en film om porrindustrin som visar två nakna kvinnor och en naken man
1 av 2
Scen hämtad ur den svenska filmen Shocking truth som också handlar om porrindustrin. Foto: Handout/TT
Kvinna i övre medelåldern, kortklippt hår, glasögon, mönstrad tröja i svartvitt.
2 av 2
Jessica Rundberg från Kvinnojouren hoppas att dokumentärfilmen om porrindustrin som visas i Östersund leder till ett samtal om hur man påverkas av porr. Foto: Lina Wahlnemo/Sveriges Radio
Samhälle

Dokumentärfilm om porr ska öka medvetenhet

Kvinnojouren: 85 procent av porren är grovt våld mot kvinnor
1:14 min

Kvinnojouren och länsstyrelsen i Jämtland vill ge tillfälle för samtal om hur porrindustrin påverkar sexualitet och självbild hos människor.

Idag visas en dokumentärfilm som heter "Pornland – Hur porrindustrin kapar vår sexualitet" på Folkets hus Bio Regina i Östersund.

Det är kvinnojouren och länsstyrelsen som bjuder in till filmvisning och samtal om hur porrindustrin påverkar ungas och vuxnas syn på sig själva och sin sexualitet.

Jessica Rundberg från kvinnojouren hoppas att filmen leder till ett samtal om hur man påverkas av porr. Hon tror att porrindustrin har stor inverkan på arbetet med jämställdhet. 

– Jag tror inte man kan få till verklig jämställdhet när en grupp så tydligt förnedras och utsätts för våld som det handlar om i mainstream-porren, säger hon. 

Porrindustrin och frågorna kring den är en viktig del av kvinnojourens arbete mot våld mot kvinnor, enligt Jessica Rundberg. 

– Så vi har jobbat med aktioner vid olika tider genom åren och nu fick vi ett tillfälle att bjuda in. Det var jätteroligt att kunna ha ett samarbete med länsstyrelsen om det här. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".