Man i reflexjacka och kvinna i fleecejacka står framför rönnbärsbuske.
Rickard Zetterholm och Ulrika Andersson från Lit. Foto: Jessica Ehrby/Sverige Radio
Viltolyckor

De tar hand om djuren när olyckan varit framme

"Vi vill helt enkelt att djuren ska slippa plågas"
2:48 min

Rickard Zetterholm och Ulrika Andersson från Lit är eftersöksjägare, det är deras uppgift att spåra upp och ta hand om vilt som skadats i trafiken.

Dygnet runt, alla dagar på året finns en beredskap från jägare runt om i länet att rycka ut om olyckan är framme. För Ulrika Andersson handlar det mycket om respekt för djuren.

– Jag vill att djuren ska slippa plågas, därför är det här en uppgift jag tagit på mig, säger hon.

Per dag sker i snitt tre trafikolyckor med rådjur inblandade och en med älg i Jämtlands län om man ser till statistik från 2017, enligt eftersöksjägare Rickard Zetterholm. För att underlätta deras arbete gäller det att bilister har koll på vad de ska göra efter att de kört på ett djur.

– Stanna och markera platsen, sen får man gärna kolla vad det är för djur och var det tar vägen, men oftast fungerar det inte så, man är alldeles för skärrad, säger Ulrika Andersson.

Finns det något jag absolut inte ska göra i den situationen?

– Väsnas inte vid platsen, är djuret skadat så kanske det stannar nära olycksplatsen och det underlättar för oss, säger Rickard Zetterholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".