Strömsund, asylsökande, beskjutning, polisanmälan, brott
Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Brott

Beskjutna 15-åringen: Jag är fortfarande rädd

"Dom gjorde fel mot mig"
1:27 min

Hovrätten dömer två män i Strömsunds kommun för attacken mot en grupp asylsökande. Sarah är glad att hon stod på sig när två männen friades i tingsrätten.

 – Jag kände att det är inte rätt. Polisen kom först efter två veckor och sedan att de friades. Det kändes fel. Nej, jag ska inte vara tyst eller acceptera det. De gjorde fel mot mig, säger Sarah en av de som angreps av männen och som egentligen heter något annat.

Det var sommaren 2016 som en grupp asylsökande slog larm om att de blivit attackerade av två män när de gått in på en gård för att klappa djur i en hage. En av männen sköt mot gruppen.

Männen friades i Östersunds tingsrätt men den domen ändras nu av hovrätten. Männen döms till villkorlig dom för grovt olaga hot respektive misshandel och den äldre mannen ska betala 90 000 i skadestånd till de drabbade.

Men rädslan finns fortfarande kvar hos dem som var med, bland annat hos 15-åriga Sarah.

Jag kan fortfarande inte gå den vägen om jag vill hälsa på mina vänner om inte en vuxen följer med mig. Jag är rädd och vet inte vad de kan göra.

En granskning P4 Jämtland gjorde förra sommaren visade att en av de dömda männen hade koppling till en högerextrem sajt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".