Modulhus i Lit
1 av 2
Modulhuset i Lit som ska bli ett stödboende för personer med funktionsvariationer. Foto: P4 Jämtland/Sveriges Radio
Dörr till Myndighetsenheten och LSS-chefen i Östersunds kommun
2 av 2
Lars Backus, sektorchef för LSS på Vård- och omsorgsförvaltningen. Foto: Caj Källmalm/Sveriges Radio och Östersunds kommun
Samhälle

Modulhus för flyktingar blir stödboenden för funktionshindrade

LSS-chefen: Vi har ett stort behov av boenden för LSS
3:42 min

Det är lång kö för personer i länet som har psykiska och fysiska funktionshinder och som behöver ett boende med extra stöd.

Ett 30-tal personer i länet står just nu i kö för ett boende i Östersund. För att skapa fler platser ska vård- och omsorgsförvaltningen börja använde de tre modulhus som köptes in i samband med flyktingströmmen för två år sedan - men som aldrig kom till användning.

Det är otroligt viktigt att vi får tillgång till de här bostäderna under 2018. Vi har en kö på personer som väntar på att få bostad och stöd, säger Lars Backus som är sektorchef för LSS på Vård- och omsorgsförvaltningen i Östersunds kommun till P4 Jämtland.

Förutom bostäder för funktionshinder byggs också ett nytt korttidsboende för personer som skrivits ut från sjukhus men inte är tillräckligt friska för att bo hemma.

Även där är behovet stort, Östersunds kommun har de senaste åren tvingats hyra vårdplatser på korttidsboenden i andra kommuner när det varit fullt på de egna boendena.

Kan inte vi erbjuda en plats riskerar förvaltningen att få böter. Så det är jättejätteviktigt att de här byggena blir klara, säger Lars Backus.

Planen är att modulhusen ska vara inflyttningsklara nästa sommar. Det är modulhuset i Brunflo som byggs om till korttidsboende. De andra två, som ligger i Lit och Östersund blir stödboenden för personer med funktionsvariationer.

De tre modulhusen, som saknar väggar och inredning, ska nu anpassas för den verksamhet som ska bedrivas. Kostnaden är beräknad till cirka 27 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".