Hockeyspelare står samlade på hockeyplanen och lyssnare på tränaren.
Flera ishockeyspelare i Östersund och Brunflo har drabbats av hjärnskakning efter hårt spel. Foto: Filip Gustafsson Högman/ Sveriges radio
Idrott

Efter hjärnskakningarna – ishockeyförbundet vill motverka våldsamt spel

1:06 min

Jämtland-Härjedalens ishockeyförbund är bekymrat över att så många spelare fått sluta på grund av allvarliga skador och agerar för att minska risken.

Jämtlandshockeyn har varit hårt drabbad av allvarliga hjärnskakningar. Fem spelare i Östersund och Brunflo har på kort tid tvingats lägga av.

I helgen träffades representanter för länets ishockeyföreningar för att diskutera situationen. Nu ska de författa en skrivelse till Svenska ishockeyförbundet med förslag om hur man kan jobba med de här frågorna över hela landet.

Peter Bengtsson, ordförande för Jämtland-Härjedalens ishockeyförbund, tycker det är viktigt att titta på hur föreningarna gör när de här problemen uppstår. 

– Har man till exempel en spelare som gör de här förseelserna flera gånger, även om det inte blir hjärnskakningar, så måste man ju jobba med den spelaren, laget och tränaren. 

Han tycker också det finns anledning att lägga in mer om det här ämnet i utbildningen på hockeygymnasier. 

– Det borde läggas in något avsnitt i läroplanen där man lyfter upp värdegrund och fair play, och effekterna det kan få om man blir drabbad av skadorna, säger Peter Bengtsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista